Skötselråd
Kaninens meny, matvanor och skötsel
Kaninens basmat är hö, som håller mage och tänder i trim, och alltid färskt vatten. Höet skall aldrig ta slut och det bör fyllas på dagligen. Det skall vara fräscht och väldoftande. Kaniner som utfodras med dåligt och gammalt hö riskerar att bli allvarligt sjuka.
Höet skall kompletteras med foder, exempelvis pellets, en gång om dagen. Kaninungar skall ha obegränsat tillgång även till foder, och när de blivit vuxna skall de ha ca 1 dl per dag, helst på kvällen. Eftersom kaninen är ett vanedjur så det är bra om man ger vid samma tid varje dag. Om kaninen skulle bli lite för rund, så dra ner på fodret aldrig på höet!
När ni köper kanin av mig får ni en påse övergångsfoder av samma typ som kaninen är van vid, för cirka en vecka. Ge bara denna mat, hö och vatten de första tre dagarna. Ni får blanda ut med lika delar det fodret ni får från mig med det ni själva väljer till er kanin, så att övergången blir skonsam för kaninens mage. Försök sedan att fortsätta med att alltid köpa samma märke på foder som kaninen är van vid. Byt aldrig fodersort från den ena dagen till den andra. Tänk på att kaniner är känsliga i magen för stress och mat/miljöombyte.
Grönsaker
Grönsaker är bra som godis. Om kaninen ej är van vid grönt, skall allt nytt man ger till kaninen sakta vänjas in så att den inte blir dålig i magen. Om kaninen skulle bli svullen om magen eller få lös avföring så ta bort allt utom hö och vatten tills avföringen har blivit torr igen. Vänj därefter sakta in pellets och sedan ev. grönsaker sist. Vänta minst två veckor med att ge grönsaker om magen har varit dålig och börja försiktigt med en sak i taget - magen måste vänjas successivt.
Kaniner älskar
Grönt fräscht gräs, morotsblast, betblast, maskrosblad och maskrosblommor, persilja, rödklöver, broccoli, grön paprika, ärtbaljor, brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat. På sommaren kan man använda i stort sett allt som växer på en vanlig sommaräng. Frukt, rotfrukter och grönsaker kan ges regelbundet men som sagt i små mängder. Undvik kål och vitklöver som kan ge gaser och uppsvullen mage. Var även försiktig när du släpper ut kaninen på gräsbete, vänj helst in kaninen på det en eller två veckor i förväg.
Tänderna
Eftersom kaninens tänder växer ca 0,7 mm om dagen, är det jätteviktigt att kaninen har något att gnaga på som tex träbitar, barkbitar från träden eller fruktträdsgrenar. På så sätt unviker man att få tand- och bettproblem och samtidigt får kaninen sysselsättning. Kontrollera tänderna regelbundet så kaninen inte har fastnat och slitit loss en tandbit, för då kan tänderna växa fel.
Vitaminer
Det är inte nödvändigt att ge kaniner extra vitaminer om kaninen får fri tillgång till ett bra hö, färska bladgrönsaker och små mängder fiberrika pellets att äta. I stället kan överdriven användning av vitaminer leda till överdosering och allvarliga sjukdomar.
Salt- och mineralstenar
Saltsten missbrukas ofta av kaninerna eftersom de slickar på den för att det är gott. Då kan de få i sig för mycket kalk och salter vilket kan leda till grus/stenar i urinblåsan eller njurarna. Det går att åtgärda med operation, men i många fall leder det tyvärr till avlivning.
Godis
Frukt som jordgubbar, papaya, ananas, äpple, päron, melon, hallon, persika, eller torrt fullkornsbröd är godis för kaninen. Alternativt kan man ge torkad frukt. "Godis" ges begränsat och aldrig istället för hö och foder.
Undvik
Jag rekommenderar att du helt undviker att ge din kanin följande: salta eller sockerrika mellanmål, nötter, choklad, frukostflingor, kakor och vitt/sött bröd. Kaniner får inte heller komma åt hund- eller kattmat eller skämmas bort med smakbitar från din tallrik. Det kan nämligen orsaka tarmstörningar och fetma.
Vårda päls och klor
Klorna bör du klippa varannan månad med klotång för smådjur. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan, för det gör då kan det börja blöda och orsaka smärta. Råkar du klippa i pulpan så använd lite vaselin. Vid pälsfällning är det bra att hjälpa kaninen att få bort löst hår med hjälp av en mjuk karda eller kam. Ibland kan tassar och området kring rumpan behöva tvättas lite om det blivit för smutsigt i buren, i övrigt tvättar kaninen sig själv och behöver inte bada. Var noga med att kaninen inte får vatten i öronen.
Buren
Som bottenmaterial rekomenderar jag spån, som har god uppsugningsförmåga. Buren skall rengöras helt minst en gång i veckan och delrengöras minst ett par gånger däremellan. Kaniner är renliga djur och väljer ofta själva en hörna av buren att uträtta sina behov i. Ställ dit en toalåda så underlättar det städningen. Lådan skall tömmas varje dag - om det är fullt med nerkissat spån och pluttar i lådan, då väljer kaninen en annan ren hörna istället. I början får man lära kaninen vad lådan är till för, det kan hända att kaninen buffar bort lådan för att den står i vägen för deras "toahörn". Skopa upp allt nerkissat spån och alla pluttar och lägg det i lådan, och håll skinande rent i resten av buren tills kaninen har förstått poängen :)
I buren bör också finnas ett stadigt hyllplan, där kaninen kan hoppa upp och sitta och kika på sin omgivning. Matskålen bör vara upphängningsbar, eller en låg tung keramikskål som kaninen inte orkar välta. För vattentillförsel är en flaska mer lämplig än en vattenskål, då håller sig vattnet rent och fritt från spån och smuts. Höet är bra att ha i en höhäck eller höboll för att slippa att kaninen sprider ut det i hela buren.
Sjukdomar
Kaniner visar väldigt sällan att de är sjuka. De vanligaste symtomen är slöhet, diarré eller lös avföring, nysningar, rinnande nos, variga och rinnande ögon, onormal törst eller dålig aptit. Kontakta alltid en veterinär om du misstänker att din kanin är sjuk. Försök inte behandla på egen hand.
Vaccination
Det finns ett par allvarliga virussjukdomar som kan drabba kaniner.
Myxomatos = Kaninpest, ger svullnader och kraftig sekretbildning runt ögon, näsborrar, analöppning och könsöppningar. Kaninen avlider inom ett par veckor.
RVHD = Kaninen hittas oftast avliden i buren med blödningar från kroppsöppningarna innan det visar sig några sjukdomssymtom.
Inga behandlingar finns för dessa sjukdomar, utgången är i stort sett alltid dödlig. Sjukdomarna förekommer på Gotland, i Skåne och finns även längs västkusten upp mot Göteborg. Bor man i dessa områden eller är din kanin i kontakt med många andra kaniner (utställningar, resor utomlands och liknande) bör man vaccinera sin kanin mot dessa sjukdomar. Det är också en bra idé att försäkra kaninen.